LİZİN
Lizin proteinlerde
bulunan 22 aminoasitten biridir. 4-aminobütil (birincil amin) yan zinciri
nedeniyle, histidin ve arginin gibi bazik aminoasitler grubuna dahildir. kritik
vücut proteinlerinin yapımında hayati bir önem taşır.
Büyüme, doku onanım ve antikorların, hormonların ve enzimlerin üretimi için gereklidir. Herpes simplex enfeksiyonunun (ateş ve soğuk algınlığı uçuklan) ortaya çıkmasını azaltmada ve önlenmesinde yardımcı olur. Daha iyi bir konsantrasyonu destekler. Enerji üretimi için gerekli yağ asitlerini tam olarak kullanır. Kalsiyumun emilimine yardım eder. Osteoporozun önlenmesine ve tedavisine yardım eder. Doğurganlıkla ilgili bazı sorunları iyileştirmeye yardım eder.
Büyüme, doku onanım ve antikorların, hormonların ve enzimlerin üretimi için gereklidir. Herpes simplex enfeksiyonunun (ateş ve soğuk algınlığı uçuklan) ortaya çıkmasını azaltmada ve önlenmesinde yardımcı olur. Daha iyi bir konsantrasyonu destekler. Enerji üretimi için gerekli yağ asitlerini tam olarak kullanır. Kalsiyumun emilimine yardım eder. Osteoporozun önlenmesine ve tedavisine yardım eder. Doğurganlıkla ilgili bazı sorunları iyileştirmeye yardım eder.
Insanlarin besinler yoluyla alması gerekli temel
aminoasitlerden biridir. Günlük lizin ihtiyacımız 1-1.5 gr arasındadır. Bir
besin olarak HSV enfeksiyonuna karşı faydalı olabildiği iddia edilmesine karşın
yararlarına ilişkin bilimsel kanıtlar tam oturmamıştır.
Uzun yan zincirli, 6 karbonlu, esansiyel amino asitlerden
biri. katıldığı proteine sağlamlık verir. metabolik faaliyetler sonucu oluşan
lizin kalıntıları birleşerek aldol çapraz bağlarını oluşturur ve bunlar
yaşlılıkla beraber artarak kırışıklığa neden olur. hidroksilizin, trimetil
lizin, kadaverin gibi önemli modifiye formları vardır.
Lizin kalsiyum emilimi, kas proteinlerinin inşası, ameliyat
sonrası ve spor yaralanmaları sonrası iyileşme sürecinde, vücut tarafından
hormonların, antikorların ve enzimlerinsentezlenişinde önemli role sahiptir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder