Seboreik Dermatit Nasıl Geçer ?
Bu yazımızda sizlere Seboreik Dermatitin Nasıl Geçeceğini aktaran bilgiler vereceğizSeboreik Dermatitin Vücutta Bulunma Yerleri
'Dermatit', kırmızı, kaşıntılı, pul pul dökülmüş (iltihaplı) cilt şikayetidir; 'Seboreik', döküntü, göğsün yüzü, kafa derisi ve göbeği gibi yağlı (yağlı) cilt bölgelerini etkiler.
Seboreik dermatit çok yaygındır ve birçok kişi bunu bilmezler bile. Genel olarak, nüfusun yaklaşık% 4'ünü etkilediği bildirildi ve kepek (kafa derisinin hafif seboreik dermatiti), tüm yetişkinlerin neredeyse yarısını etkileyebilir. Ergenlik çağından sonra herhangi bir zamanda başlayabilir ve erkeklerde biraz daha yaygındır. Bebekler ayrıca, birkaç ay sonra genellikle temizlenen saç derisinde (beşik başlık) ve bez alanlarında kısa ömürlü bir seboreik dermatit içerebilir.
Seboreik dermatitin deride yaşayan Malassezia adı verilen zararsız bir mayanın aşırı büyümesi veya cildin bağışıklık sistemi tarafından bu mayaya aşırı tepki verilmesiyle tetiklendiği düşünülmektedir. Bunlar parküle neden olan mayalar veya gıdalarda bulunan mayalar gibi değildir.
Seboreik dermatit genellikle altta yatan herhangi bir hastalığa bağlı değildir, ancak HIV enfeksiyonu olan insanlarda inatçı ve ağır olabilir ve Parkinson hastalığı olanlarda da sık görülür.
Yorgunluk ve stres bazen seboreik dermatit parlaması tetikleyebilir. Soğuk havalarda sıcak havaya göre daha sık görülür ve diyetle ilgili değildir.
Seboreik dermatit, cilt mayasının seviyesini düşüren tedavi ile yönetilir - bunlara kremler ve şampuan dahildir ve bunlar uzun vadeli olarak güvenle kullanılabilir.
Herhangi bir tahrişi gidermek için hafif steroid kremler kısa süre kullanılabilir ve bu şikayet için lisanslı olmasa da yeni non-steroid anti-inflamatuar ekzema kremleri (kalsineurin inhibitörleri) de etkindir.
Seboreik Dermatit Nasıl Geçer ?
Seboreik dermatit semptomları insandan insana farklılık göstermektedir. Etkilenen alanlar kaşıntılı, ağrılı ve hassas olabilir ve pullanmayan cilt rahatsız edici olabilir ve özellikle de koyu renk giysilerle utanç verici olabilir. Bazı insanlar rahatsız olmadan döküntüsü var.
Etkilenen alanlar, yağlı görünen cilt pullarıyla kırmızıdır. Genellikle bir veya iki vücut bölgesini etkiler, ancak bazen yaygın olabilir. En yaygın siteler şunlardır:
Kafa derisinde:
Burada bulunan seboreik dermatit, hafif pul pul deri (kepek) ile daha kırmızı, kıvamlı ve bazen ağlayan döküntü arasında değişir.
Yüzünde:
Burun ve yanakların etrafındaki kırışıklıkları ve buruşuklukları sıklıkla etkiler. Göz kapakları ayrıca kırmızı, şişmiş ve pul pul olabilir (seboreik blefarit).
Kulakların içinde ve çevresinde:
Bazı insanlar kulak kanallarında, kulağın bardağında ve kulak arkasında iltihap gösterirler. Cilt, sızdıran ve kabuklanmaya neden olan bir bakteri ile enfekte olabilir. Kulak kanalındaki (otitis eksternal) iltihap, tıkanmaya neden olabilir.
Göğüs önü ve omuz bıçakları arasında:
Hafifçe ölçeklendirilmiş iyi tanımlanmış yuvarlak pembe kırmızı lekeler olarak görülür.
Deri kıvrımlarında:
Göğüslerin altında, kasıkta, kolların altında veya karın üzerindeki cilt katlarında olduğu gibi nemli alanları sıklıkla etkiler. Cilt pembe ve yüzey kırıklarıyla parlaktır.
Daha koyu ciltlerde:
Etkilenen bölgeler çevreleyen cilden daha hafif (hipopigmente) veya daha koyu (hiperpigmente) görünebilir.
Tanı, döküntü incelenerek yapılır. Cilt örneği almak (biyopsi) ya da kan testleri yapmak genellikle gerekli değildir, ancak birisi HIV virüsüne yakalanırsa test edilmelidir. HIV'in erken tedavisi, hastalığa yakalanma riskini azaltıp hastalığın sağlığını iyileştirdiği için bu önemlidir.
Kafa derisinin yüzükvarı şüphesi varsa, o zaman deri döküntüleri, tinea mantarını (mikoloji) aramak için gönderilebilir.
Seboreik dermatit, göz kapağı veya genital bölge gibi bazı bölgeler etkilenirse veya çok yaygındır olduğunda, diğer dermatit tiplerinden ayırt etmek zor olabilir. Şiddetli kafa derisi seboreik dermatit sedef hastalığına benzeyebilir. Sedef hastalığında, pullar daha kalın ve daha beyaztır ve yüz genellikle etkilenmez.
KAYNAKLAR
http://www.bad.org.uk/for-the-public/patient-information-leaflets/seborrhoeic-dermatitis/?showmore=1#.WEHUiNWLQdU
https://www.reference.com/health/recognize-seborrheic-dermatitis-8510a74b3fa8f114
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder